Koçluk süreci Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) Etik İlkelerine sıkı sıkıya bağlı bir biçimde gerçekleşir. Profesyonel Davranış, Çıkar Çatışmalarından Kaçınma, Gizlilik gibi ICF Etik Davranış Standartlarına bağlı kalınarak bu ilkeler en üst düzeyde tutulur.
Diğer bir önemli nokta, koçluk sürecinin danışmanlık ve psikoterapi gibi destek alanları ile karıştırılmaması gerektiğidir. Koçluk sağlıklı zihinlerle gerçekleşen bir süreçtir. Bu nedenle bireylerin psikoterapiye ihtiyaç duyduğu durumlarda ya da bir danışmanlık hizmeti talep ettiklerinde onları ilgili alanın uzmanına yönlendirmek de koçun önemli bir sorumluluğudur. Bununla birlikte Koçluk psikoloji biliminin belirli seviyedeki çeşitli araçlarını kullanır ve bu araçlar yoluyla danışanı güçlendirmeyi hedefler.
Koçluk süreci en fazla elli dakikalık görüşmeler şeklinde gerçekleşir. ICF bu sürecin en fazla on görüşme ile sınırlandırılmasını önerir. Online ya da yüz yüze gerçekleştirilebilecek bu görüşmeler, danışan ve koçun aynı seviyede durduğu, birbiri ile herhangi bir hiyerarşik ilişki içinde bulunmadığı, açık yüreklilikle iletişim kurdukları ve geri bildirimler verdikleri bir süreç oluşturmaktadır.